Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.04.2010 20:08 - Бюджет 2010 = малка, постна и противоконституционна пица
Автор: boringcreature Категория: Политика   
Прочетен: 1178 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 06.04.2010 20:25


Малка, постна, противоконституционна пица... Това е Бюджет-2010.

Като гръм от ясно небе, но очаквано за някои метеоролози, на 31 март Конституционният съд обяви три разпореби на Закона за държавния бюджет за 2010 г. за противоконституционни
. Ето как се произнесоха съдиите:

На основание чл. 149, ал. 1, т. 2 от Конституцията и чл. 22, ал. 1 от Закона за Конституционния съд Конституционният съд

РЕШИ:

Обявява за противоконституционна разпоредбата на чл. 17 от Закона за държавния бюджет за 2010 г. (ДВ, бр. 99 от 15 декември 2009 г.).

Обявява за противоконституционна разпоредбата на чл. 2, ал. 5 Закона за държавния бюджет за 2010 г. в частта й “която се предоставя и в случаите, когато тя може да доведе до влошаване на бюджетното салдо по чл. 1, ал. 3” (ДВ, бр. 99 от 15 декември 2009 г.).

Обявява за противоконституционна разпоредбата на § 27, ал. 2 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2010 г. в частта й “включително и в случаите, когато този допълнителен трансфер може да доведе до влошаване на бюджетното салдо по чл. 1, ал. 3” (ДВ, бр. 99 от 15 декември 2009 г.).

Отхвърля искането на 59 народни представители за обявяване за противоконституционна разпоредбата на § 26 от преходните и заключителните разпоредби на Закона за държавния бюджет за 2010 г. (ДВ, бр. 99 от 15 декември 2009 г.).

Председател: Евгени Танчев

Конституционните съдии с един замах убиха надеждите на уважаемия от всички и всезнаещ Ковчежник на Република България, че ще може да се разпорежда с приходите и разходите в държавната хазна по свое усмотрение. Това сигурно е ужасна новина и за уважаемите народни представители от управляващата партия, които, сигурно заради заглушените микрофони в пленарната зала, или поради някоя техническа неизправност в озвучаването на Народното събрание, не доловиха упреците на настръхналата за малко внимание и признание опозиция и така им постлаха покривката на празнична трапеза.

Решението на Конституционния съд в същото време е признак, че политическата култура по високите етажи на властта не e развита достатъчно добре. Очевидно, умението да се осъзнаят, планират и управляват последиците от собствените действие ще се превърне в най-ценната "стока" в 41-то Народно събрание. Очевидна и е безпомощността на депутатите от мнозинството да отграничават конструктивната критика от деструктивното PR бръщолевенe. Иначе, ако бяха проявили и капка далновидност, нямаше да приемат бюджетен закон, който влиза в разрез с Конституцията и така да дадат възможност на позабравената от всички, дори и от собствения й електорат левица, да ликува и да сипе заслужени, но болезнено пиперливи подигравки по адрес на управляващите.

Също така, решението на Конституционния съд е сигурен признак, че ни управляват самовлюбени и твърде горделиви хора, изпитващи свещен гняв да признят своите грешки.
Това са хора, нетърпящи чуждо мнение, за които изразът "политически консенсус" е крайно непознат и нежелан. Ех, ако имаше нормално обсъждане на проектобюджета за 2010 г., без отляво да хвърлят лепкава кал в градинката на правителството, а отдясно да връщат градушка камъни... Може би друга щеше да е днес картинката...

Иначе за мен решението на Конституционния съд поправи една грамадна неправда в самия закон за Бюджет-2010. Тази неправда е не толкова фактът, че Министерски съвет щеше да има възможност да определя определени бюджетни параметри, в т.ч. салдото по бюджета. Това си го имаше и в Закона за бюджета за 2009 г., макар че трябва да признаем, че тогава допустимата рамка на минималния бюджетен излишък беше фиксирана, както и максималното намаление на разходите. Неправдата се коренеше в това, че чл.17 от Закона за държавния бюджет за 2010 г. на практика беше отказ да се носи политическата отговорност и да се поемат конкретни ангажименти в защита на българските граждани

Ако сегашният чл.17 на Закона за бюджета за 2010 г. не беше обявен за противоконституционен, г-н Ковчежникът можеше спокойно сам, по свои критерии и без коректив, да определя кога "икономическите и финансовите показатели и индикатори ще доведат до до оценки и прогнози за по-неблагоприятно развитие на икономиката от очакваното", и при какви условия "Министерският съвет може да намали бюджетните разходи под утвърдения им размер". Ето и пример в тази посока - ами ако поради глупава приходна политика в следващите месеци бяхме станали свидетели на значително влошаване на стойността на "финансовия показател" приходи от данъци, то тогава правителството щеше да си измие ръцете и да намали разходите, било то и приетите от Народното събрание. Безспорно, намалението на разходите щеше да доведе до зачеркване на вече дадени социални права, доколкото разходите за образование, здравеопазване, социално осигуряване, подпомагане и грижи съставляват близо 50% от всички държавни разходи през 2010 г. Те имат най-голям дял в разходите и затова щяха да бъдат "орязани" с най-голям процент. Политическият ангажимент нямаше да бъде спазен, политическата отговорност от потенциални лоши управленски решения нямаше да бъде понесена. Десетки хиляди майки с деца, хора с увреждания, социално слаби, безработни и пенсионери щяха да бъдат ощетени.

Какъв е изводът?

Браво на Конституционния съд, политическата неправда в случая е поправена, ПОЛИТИЧЕСКАТА ОТГОВОРНОСТ В СЛУЧАЙ НА ПРОВАЛ ЩЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПОНЕСЕНА.

И дано най-накрая и г-н Ковчежникът с излъчване на холивудска звезда  (с очилца) проумее, че умението да се забъркват политически скандали по високите етажи на властта не е равнозначно на умението да приготвиш пица, била и тя малка и постна. И дано най-накрая проумее, че политиците трябва да са готови да носят последствията от своите решения, че гражданите са ги избрали не заради харизмата на министър-председателя, а за да бъдат постигнати конкретни резултати - по-добър жизнен стандарт, по-високо качество на живот.

Апропо, текстът на решението на Конституционния съд може да видите тук:
http://www.constcourt.bg/Pages/Document/default.aspx?ID=1413

Насладете се!
 




Гласувай:
1



1. анонимен - Все някой трябва да се нагърби, да казва истината.
06.04.2010 20:31
ХАХО

Ексцентрика Симо Дянков
тоя финансист "велик",
мене силно ми напомня
"Ало, Ало" и хер Флик.

На такива вяра нямам.
Чантите му са готови.
Ако нещо се окъка,
"Чао глупаци , вери сори!"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: boringcreature
Категория: Политика
Прочетен: 36496
Постинги: 12
Коментари: 14
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930