Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.03.2010 13:38 - Скандалче със законче
Автор: boringcreature Категория: Политика   
Прочетен: 745 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 28.03.2010 16:21


Скандалче със законче

Мине се не мине някой ден, и конфликтът между правителството, управляващата партия и Президента на Републиката, вземе, та се разрасне.

По правилата на играта, ако един конфликт не бъде потушен навреме, той се разширява, включва нови участници, към основната тема се добавят още проблеми, самите проблеми се задълбочават. И колкото повече хора и проблеми станат част от конфликта, толкова по-малко шансове има за мирното му разрешаване.

Е, от днес нататък нямам никакви съмнения, че "играта е сериозно загрубяла" и още дълго време ще бъдем свидетели на артилерийски залпове между сградите на Министерски съвет, Народното събрание и Президенството.

Причината? Едно мъничко скандалче със законче. Уважаемите народни представители гласували и приели някакъв текст за промяна на Закона за контрол на наркотичните вещества, уважаемият Президент подписал Указа за обнароването на промените в Държавен вестник, а някой направил "козметични" редакции в текста на закона в последния момент. И какво се оказало? В Държавен вестник публикували поравка в Закона за контрол на наркотичните вещества, която уважаемите народни представители не били гласували (в пленарна зала, може някъде другаде да са я обсъждали и гласували), и която уважаемият Президент също не бил виждал. В отговор, главният секретар на президентството изпратил писмо-запитване до Председателя на Народното събрание, та дано се уточни за пред хората техническа грешка ли е това, или нещо друго. Защото, ако е друго, да не би да е "отразяване на определени бизнес интереси", както пише в писмото на главния секретар на Президента.

Маловажното в случая е, че конфликтът между Президента и правителството вече официално засегна Председателя на Народното събрание. Вече няма спасение - ще има дълга война.

Важното обаче е, че май законите се приготвят като манджи. Едни хора, наречени "народни представители" ги подготвят и гласуват. Друга една фигура, наречена "Президент", подписва Указ за обнародването на закона в Държавен вестник. И тук се появява още една група хора, нека ги наречем "хора на момента". Та хората на момента използват момента между подписването на Указа за обнародване на закона и публикуването на самия закон в Държавен вестник, и правят редакторски преглед. Обикновено, те остраняват правописни или други подобни грешки. Очевидно в последно време някой им е вменил доста повече отговорности, защото те са се превърнали в майстори на "дресинга".  Избират най-подходящите подправка, сосче или гарнитурка, които да добавят към манджата, наречена "закон". И то не за друго, а за да може законът да се услади повече на онези, за които е писан, и да загорчи на онези, за които не е писан.

Метафората е ясна, нали? Услаждането се отнася по същия начин към думата "забогатяване", както и загорчаването към думата "обедняване".

И независимо дали става дума за техническа грешка или за "онова другото", аз този ден ще го помня много дълго. Това е срамен епизод в историята на Народното събрание. Сега трябва да разберем кой е главният готвач, който е позволил поредната "законодателна манджа" да се приготви и поднесе по такава рецепта, непозната в никоя демократична държава.

А може би трябва да обменим кулинарен опит с някой тоталитарен режим...



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: boringcreature
Категория: Политика
Прочетен: 36468
Постинги: 12
Коментари: 14
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930