Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.05.2010 01:12 - Румъния върви по гръцкия сценарий. А България накъде?
Автор: boringcreature Категория: Политика   
Прочетен: 1091 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 01.05.2011 23:39


Румъния върви към гръцкия сценарий. А България накъде върви?

Отдавна знаем, че политическите кризи на Балканите са много заразни. Поредният пример: Румъния упорито върви към гръцкия сценарий благодарение на пропадналата си политическа класа. Това личи от обявените от президента на северната ни съседка Траян Бъсеску мерки за намаляване на бюджетния дефицит.

Измежду всички мерки, "най-големи" надежди да закърпят пробитата държавна хазна се възлагат на намалението на работните заплати в публичния сектор с 25% и на обезщетенията за безработица и пенсиите с 15%. Дори и минималната работна заплата няма да остане незасегната.

Алтернативата на тези мерки било увеличение с четири пункта на ДДС и на любимия на всички политици-милионери "плосък данък".

Очевидно политическата класа в Румъния добре е проучила подвизите на техния национален герой граф Дракула, защото с голяма решителност се кани да изпие кръвчицата на обикновения румънец. Самият Траян Бъсеско през зъби просъскал: "Мерките не са лесни, но не може така да продължава".

Да продължава кое, питам аз? И си давам отговор - не може вечно да продължават ненаситните претенции на румънците да живят добре и държавата да ги защитава от икономическата криза. Стига вече!

Не трябва да има съмнение, че идеолозите на тези "прекрасни" мерки са тъй "почитаните" от всички международни финансови институции - Международният валутен фонд (МВФ) и Световната банка. Дори в момента едната глава на Ламята,  братчето МВФ, е на мисия в Букурещ и прави оценка на планираните реформи.

Тежко и горко на нашите северни съседи! С такава политическа класа нищо добро не ги чака. Това са същите онези политици, които първо допуснаха бюджета на страната да се срине, а след това бързичко заробиха Румъния със заем от 20 млрд.евро от МВФ, понеже е по-лесно отколкото да се правят непопулярни реформи. А непопулярните реформи затова са непопулярни, защото хората намразват онези, които ги правят. После, чертаейки апокалиптични картини и уж защитавайки националния интерес, те любезно прехвърлят тежестта на 20-милиардния дълг върху хората на труда, безработните и пенсионерите. И ако чувалът не може да бъде изтупан достатъчно добре, те са замислили и алтернативен вариат - да вдигнат ДДС-то и подоходните данъци (в краен случай). За корпоративните данъци не можело да се мисли, защото тлъстият румънски капиталист се бил напатил достатъчно и нямало да може да понесе повече.

Ако тези мерки се осъществят (а за това нямаме съмнение, защото хиените от МВФ са на мисия в Букурещ), то нищо не остава на румънските ни братя и сестри, освен да се поучат от гърците, да излязат на улиците и да изхвърлят подмолната и подкупна политическа върхушка от удобните им кресла. А от Букурещ до София е много близко.

И тъй като аз не искам в България да се разиграват драматични пиеси с гръцки или румънски превод, препоръчвам на нашия Вожд следното:

1. Да забрани на представителите на МВФ да влизат в България, за да не шушнат вредни идеи в ухото на финансовия министър;
2. Да отмени плоския данък и да въведе прогресивно подоходно облагане, защото в условия на криза богаташите не могат да охолсват, докато замразяват плащанията към социално слабите, хората с увреждания, безработните и пенсионерите;
3. Да се въведе семейно подоходно облагане, за да могат семействата с деца да си вземат глътка въздух - те и без друго си имат достатъчно грижи при отглеждането на децата (а сега и учебна година се задава);
4. Да увеличи ставката на корпоративния данък, защото не може в хазната от подоходни данъци да влизат повече пари, отколкото от данъци върху корпоративната печалба;
5. Да продължава да запушва кранчетата, от които изтичат държавните пари. До момента браво, но трябват още резултати;
6. Вождът и неговият десен крак - Ал Бънди, да отидат на посещение в областните градове и да влязат в първата дискотека. Да прекъснат алкохолната забава на 10 произволни типа и да ги питат кои са контрабандистите, наркопласьорите, сутеньорите, крупните мафиоти в града. Да нямат съмнение, че въпросните подземни фигури ще им бъдат назовани поименно. След това да ги окошарят и да им конфискуват имуществото. Гарантирам им, че няма да имат повече грижи с приходната част от хазната.
7. И ако след като закърпят бюджетния дефицит остане нещо, може да го раздадат на хората. Например като увеличат детските надбавки.

Па после нека пак да си ходят с колело на работа... 

А на нас дано не ни се наложи да гледаме събитията от Румъния и Гърция на живо...




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: boringcreature
Категория: Политика
Прочетен: 36145
Постинги: 12
Коментари: 14
Гласове: 9
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031